Erik De Strooper

°Gent, 1963
Adept van de schilderkunst sinds 1966.
Afgestudeerd in 1986 aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent, afdeling Toegepaste Kunsten.
Sinds 1990 graficus en illustrator van technische, wetenschappelijke en educatieve publicaties.
Ontwerper van theatergrafiek.

Schilderijen

De schilderijen tonen mijn persoonlijke variant van de geschiedenis. Het is de wereld van het jongensboek en de achtervolging van het avontuur. Het is de vormentaal van oude foto's, stripverhalen, het Interbellum, films van vroeger en de pure dagdroom.

Ik put mijn inspiratie uit de luchtvaart en piloten, pioniers en waaghalzen, vuurtorens en parachutes, duikboten en capsules, luchtballons en motoren...

De esthetiek van utilitaire objecten blijft mij boeien. Het is de schoonheid van de tuigen, soms donker als de oorlog waar ieder heroïsme zijn vraagtekens heeft. Daartussen leeft de mens, soms eenzaam en verstild, soms afwezig in het beeld, maar altijd zoekend naar iets wat achter de horizon ligt.

De mens en de natuur, de mens en zijn techniek, de mens en het lonkende zwerk. Het zijn helden uit verhalen waar de hunker naar vrijheid doorsijpelt in weer een volgend schilderij met weer een nieuw mysterie. Want de verwondering schildert altijd mee.

Mijn schilderijen zijn de suggestie van een andere werkelijkheid waar het 'hier en nu' niet bestaat maar Kuifje wel. Een werkelijkheid die had gekund.

www.erikdestrooper.be